torstai 16. toukokuuta 2019

KIRJEITÄ RISTIRIITOJEN SAARELTA

W. G. Sebald(1944-2001): Merkintöjä Korsikasta(Campo Santo, 2003). Suomentanut Oili Suominen(1941-). Tammi 2016, 71 sivua.

Varsin varhain kuolleen saksalaisen mestarin pienten jälkeenjääneiden kirjoitusten kokoelma muodostuu tuokiokuvista, joista Sebaldille ominaisesti menneisyys lomittuu nykyisyyteen, välillä selittäen sitä mutta usein muodostaen suoranaisen vastakohdan sille. Historia ei merkitse vain jatkuvuutta, vaan myös katkoksia, joissa menneisyyden ja nykyisyyden välillä ammottaa railo.


Korsikan osalta väestön elämäntapojen ja uskomustenkin näennäinen jatkuvuus peittää suuret muutokset saaren luonnossa ja eläimistössä, suurten metsien vähenemisen metsäsaarekkeiksi ja niissä eläneiden lajien kuolemisen sukupuuttoon ihmisen käsissä. Muuttumattomalta vaikuttava saari on näiltä osin äskettäisten historiallisten prosessien tuote.

Samalla tapaa vastakohtansa Napoleonin suvulle omistettu museo ja maininta attentaateista Ranskan hallintoa vastaan saarella; Ranskan historian merkkimiehen kotisaari pyristelee yhä irti Ranskan vallasta.

Näistä Sebaldin lyhyet kirjoitukset ottavat aiheensa. Pidemmät niistä ovat kuin matkailijan jälkimaailmalle lähettämiä kirjeitä, lyhyimmät kuin postikortteja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti