perjantai 7. kesäkuuta 2019

KIRJA IHMISEN MIELETTÖMYYDESTÄ

Kurt Vonnegut(1922-2007): Teurastamo 5(Slaughterhouse 5, or The Children's Crusade, 1969). Suomentanut Juhani Jaskari(1930-1988). Kuudes painos, Tammi 2004. 189+1 sivua.

Kirja joka yhdistetään, ja joka teoriassa keskittyy, Dresdenin pommitukseen keväällä 1945, on itse asiassa vain rajoitetusti sitä koskeva. Dresden on keskiössä, jota tarina ja sen päähenkilö kiertävät, mutta sivut joissa kosketellaan itse tapahtumaa muodostavat vain pienen osan kirjasta.

Kirjan teemana ei ole niinkään se, mikä tapahtui Dresdenissä, vaan ihmisen mielettömyys ja mitä se aiheuttaa, Dresdenin noustessa tämän mielettömyyden pääsymboliksi. 

Vonnegutin mukaan kirjan kirjoittaminen Dresdenistä oli hänelle vaikea, lähes ylivoimainen tehtävä. Kirjan rakenne ja se, miten se kiertää kehää liittoutuneiden aikaansaaman tulimyrskyn ympärillä, kuvastaa sitä. Kirjan postmoderni luonne ei ole niinkään kirjailijan monista vaihtoehdoista valitsema, vaan se ainoa muoto jonka hän sille saattoi antaa menestyksellisesti.

Kirjan toinen yhä uudelleen esiinnostettava tapahtuma, iäkkään sotavankiupseeri Derbyn teloitus saksalaisten toimesta yhden astian varastamisen vuoksi Dresdenin raunioista, jää lopulta kokonaan lukijan suoran katseen ulkopuolelle. Yhden miehen tappaminen tästä syystä kun noin 27 000 ihmistä oli kuollut (Vonnegut käyttää holokaustin kieltäjä David Irvingin 135 000 kuollutta, ajalta jolloin Irvingiä pidettiin vielä vakavasti otettavana historioitsijana)  pommituksessa olisi voinut nousta symbolisesti huomattavasti merkittävämpäänkin rooliin, mutta Vonnegut jättää käyttämättä mahdollisuuden tehdä Derbystä sijaisuhrin liittoutuneiden ilma-aseen komentajille. Ihmiselle luontainen yritys antaa merkitys tällaisille tapahtumille ei kestä sodan todellisuutta.

Kirjan yksi sivujuonista koskien tieteiskirjailija Kilgore Troutia antaa mahdollisuuden ymmärtää kirjan tieteiskirjallisen osuuden mielisairaan, päävamman kärsineen Billy Pilgrimin yritykseksi käsittää kokemansa kauhut lukemansa tieteiskirjallisuuden keinoin. Dresdenin kaltaisen tuhon edessä ihmismieli pakenee mielikuvituksen keinoin toiselle planeetalle saadakseen etäisyyttä siihen, jonka keskellä hän nousi Teurastamo 5:n kellarista tulimyrskyn laannuttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti